Olet siis löytänyt polkusi Hannelandiaan. Hienoa! Mikäli viihdyt täällä, toivon, että matkalaukustasi löytyy asenne, jolla muutetaan maailmaa pala palalta. Kuten minulla. Matkalaukun sivutaskussasi on mukana iloa ja intoa, haluat tutkia ja tutustua maailmaa sekä rakastua siihen joka päivä uudelleen. Matkaajana olet ehkä vähän naiivi, mutta onnellinen sellainen. Tiedostat, että oman elämäsi avaimet ovat omissa käsissäsi ja avaimilla voit avata minkä oven haluat. Se astutko ovesta sisään, on täysin oma valintasi. Tietoisuus siitä, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäämme, on syvällisesti ymmärrettynä vapauttava ja voimaannuttava kokemus.

Hannelandia on sattumalta yritykseksi päätynyt, mutta määrätietoisesti kasvava ja kehittyvä yritys. Matkanjohtajana toimin minä, Hanne. Tuttavallisesti Hansu, Hande tai Hanski. Ihmiset tykkäävät antaa lempinimiä. Itse esittelen itseni näin, Hanne.  Ajatus omasta yrityksestä on ollut aiemmin hyvin kaukainen. Sen sijaan sisäinen yrittäjyys on puhutellut minua aina, ilman yrittämistä ja oman toiminnan johtamista pääsee harvoin etenemään. Perustin yrityksen, sillä muuta vaihtoehtoa tehdä asioita toisin ei oikeastaan olemassa olevista vaihtoehdoista ollut. Edelleen joudun herättelemään itseäni tietoisesti, että tässä sitä nyt ollaan. Mielessäni vuorottelevat kiinnostus ja kauhu, ilo ja pelko. Omien jalkojen päällä kirjaimellisesti seisominen välillä huojuttaa. Samalla mieleni vaeltaa jo tulevaisuuden laaksoissa, jossa saadaan koko Suomi leikkimään ja iloitsemaan. Elämässä pitää olla tavoitteita. Minulla on niitä useita. Ilon, Ihmettelyn, Innostuneisuuden ja Innostamisen näkökulmasta. Siksi puhunkin aina omasta neljän I:n pedagogiikasta.

Olen aina unelmoinut, elänyt haaveissani ja toteuttanut visioitani. Vaan vasta nyt, täytettyäni 40 vuotta olen tullut rohkeammaksi elämälle. Nyt vasta olen tajunnut, että pelkkä unelmoiminen ajatuksissa ei riitä. Tarvitaan tekoja, lujaa tahtoa ja konkreettisuutta. Jouluna 2015 aloin tehdä unelmistani visuaalisia karttoja ja kirjoittaa unelmiani paperille. 2015 joulukuussa sanoin pontevasti itselleni ääneen: ”Ensi vuonna 2016 tartun jokaiseen työtarjoukseen ja sanon KYLLÄ jokaiselle pyynnölle, joka vie minua eteenpäin urallani”. Totisesti kulunut vuosi muutti elämäni. Tänään Hannelandia on vähän yli vuoden vanha. Aika on kulunut nopeasti. Uskon vahvasti, että tekemällä itselle oikeita asioita voi lopulta päätyä sinne minne on matkalla. Tai minne on tarkoitettu, että on matkalla. Oma määränpää ei välttämättä ole sama kuin mitä Universumi on meille suunnitellut. Tämän hyväksyminen on ollut minulle ensiarvoisen tärkeää. Oppia luottamaan ja tuntemaan, että olen juuri siellä missä pitääkin. Sanotaan, että saat sen mitä tahdot. Sen tietäminen, mitä tahtoo tai mistä unelmoi, onkin vaikeampaa. On myös suuri etuoikeus, että saa valita suuntaa, johon lähteä kulkemaan. Tähän sisältyy myös suuri vastuu. On oltava itsenäinen ja rohkea kulkeakseen ehkä eri suuntaan kuin valtavirta. Mutta olisi typeryyttä jättää mahdollisuudet käyttämättä pelon vuoksi. On sanottu, että ”Rohkeutta ei ole se, ettei pelkää. Rohkeutta on se, että pelkää ja tekee silti”.

Rohkeutta on vaadittu uskoa niin vahvasti omaan ajatteluun, että sen ympärille lopulta perustettiin Hannelandia, olemassa olevan työni ympärille kasvattajana ja kouluttajana. Blogi kuuluu pitkäaikaisiin haaveisiin ryhtyä kirjaamaan ylös omaa työhistoriaa, ajatuksia, ideoita ja pohdintoja kasvatuksesta, lapsuudesta, opetuksesta, maailmasta. Samalla blogi toimii oman mielenmaisemani jäsentäjänä. Toivon, että kauttani välittyy iloa, luovuutta, kasvattajan ammatillisuutta ja energiaa, jota kaikki tarvitsemme ajoittaisessa hektisyydessä. Kirjoittaminen on tapani pysähtyä ja matkata syvemmälle itseen, niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin.

Kuten runossa ”Ole rohkea” sanotaan, ei ole niin merkityksellistä pääseekö perille. Tärkeintä on olla matkalla. Itse ajattelen, että prosessi on tärkein, ei lopputulos.

Tervetuloa mukaan, sillä nyt lennetään! Open your wings and fly.

Iloa kaikille <3,

Hanne